Jouw winkelmandje

Jouw winkelmandje is leeg


Weet je niet waar je moet beginnen?
Probeer deze categorien:

Kopke Port

The Oldest Port Wine House

C.N. Kopke

Kopke wordt algemeen erkend als het eerste Porthuis in de Port-wijngeschiedenis. Kopke werd opgericht in 1638 door de Duitser Nicolaus Kopke. In 2013 vierde Kopke 375 jaar doorlopende productie van fijne wijn en port van zijn beroemde Quinta São Luiz. Het huis heeft een rijke traditie. Zo worden de flessen met de hand beschilderd.

Daarnaast is Kopke de wereldleider voor Colheita, ook bekend als "Single year tawny ports". Kopke heeft 25% van de wereldwijde handel in de Colheita port.

Om deze port te maken, worden de druiven geoogst van zeer oude wijnstokken (tot 100 jaar oud), waaronder kleine hoeveelheden zeer intens fruit van Kopke's beroemde Font Santa Wijngaard in de Quinta São Luiz met zijn vele prijswinnaars.

Wijngebied Douro in Portugal

Portugal is een buitenbeentje in de Europese wijnbouw. Dat komt omdat dit vrijwel het enige land is wat trouw gebleven is aan hun eigen druivenrassen. Het land heeft ruim 300 inheemse druivenrassen. Het meest bekende wat er uit Portugal komt is port. Dit komt uit de Dourovallei, het donkerrode gebied. De naam port is afgeleid van de havenstad Porto. Alle port moet gemaakt zijn van druiven die verbouwd worden in een specifiek afgebakend wijngebied langs de oevers van de rivier de Douro. Het is een oud wijngebied. In de 13e en 14e eeuw was er al sprake van wijnexport naar Engeland. Deze export kreeg later een impuls doordat de Engelsen in onvrede leefden met Frankrijk, dat toen al een groot wijnproducerend land was, en zodoende geen toegang meer hadden tot de Franse wijnen. Daarom gingen de Engelsen in andere streken op zoek naar wijn.

Hoe wordt Port gemaakt?

Om de Portugese wijn tijdens de lange zeereis goed te houden, werd er aan het einde van de bereiding wat brandewijn toegevoegd. Pas aan het einde van de 18e eeuw ging men ertoe over de gisting te stoppen door toevoeging van wijnalcohol. Door deze ingreep behoudt port veel restsuikers en is daarom zoet. Zo ontstond toevallig de versterkte - met extra alcohol - wijn port. De gewoonte om portwijn te versterken maakt de drank een zoete, alcohol rijke, sterke wijn.

Na de oogst in september/oktober worden de trossen in 'lagares' gedaan (betonnen kuipen).

De druiven worden geplet en intensief ondergedompeld. Tegenwoordig machinaal, soms traditioneel (bij Vintage Ports) zoals op de foto boven.

De druivenmassa laat men 1-4 dagen vergisten.

Door het toevoegen van wijnalcohol stopt de natuurlijke vergisting en blijft er veel restzoet over. De jonge portwijn wordt bewaard in opslagtanks. Na een periode van een half jaar wordt rond mei bepaald aan de hand van de kwaliteit welke stijl port het wordt.

Verschillende stijlen Port

We kennen in de wereld van port 3 stijlen: White, Ruby en Tawny.

White wordt gemaakt van witte inheemse druivenrassen. Ruby en Tawny worden gemaakt van blauwe inheemse druivenrassen.

In deze stijlen kennen we nog varianten. Hieronder een overzicht:

White port:

  • Dry white
  • Fine white
  • Lagrima white
  • 10, 20, 30, 40 en 50 jaar oud
  • Colheita

Ruby port:

  • Fine ruby
  • Reserve ruby
  • Late Bottled Vintage (LBV)
  • Vintage

Tawny port:

  • Fine tawny
  • Reserve tawny
  • 10, 20, 30, 40 en 50 jaar oud
  • Colheita